Merkittävät henkilöt Wulffin asiakkaina: erikoisia tapoja ja vaatimuksia

merkittavia-asiakkaitaWulffin paperikaupassa on aikojen saatossa vieraillut useita merkittäviä henkilöitä presidenteistä ja kuningattarista taiteilijoihin. Varmasti tunnetuin asiakas oli marsalkka Mannerheim.

Marsalkan käyttäytyminen myymälässä vaihteli hänen mielialojensa mukaan; Mannerheim saattoi olla kohtelias, vaatimaton siviilipukuinen herra tai hän saattoi tulla täydessä virkapuvussa adjutantin seuraamana. Kuitenkin eräs asia pysyi aina samana, nimittäin Mannerheim vaati joka kerta saman myyjättären, Oili Viljakaisen häntä palvelemaan. Marsalkan oli vaikea löytää sopivaa kirjoitusvälinettä itselleen, sillä hän piti kynää kädessään erikoisella tavalla, pystyssä keski- ja etusormen välissä. Siksi hänelle oli tärkeä saada kokeilla kynän luistavuutta ennen hankinnan tekemistä.

Myös presidentti K. J. Ståhlberg teki ostoksensa paperikaupassa, usein koko perheensä voimin. Hän oli vaatimaton asiakas, eikä koskaan antanut lähettää ostoksiaan kotiin, vaan halusi kantaa ne kotiinsa itse.

Lisäksi monet taiteilijat kävivät Wulffilla, sillä olihan teatterimaailma aina ollut hyvin tunnettu yrityksessä. Asiakkaina nähtiin muun muassa satukuvittaja Rudolf Koivu, Kansallisteatterin lavastaja Matti Warén, näyttelijät Mia Backman ja Aku Korhonen sekä säveltäjä Jean Sibelius. Sibelius ei tosin itse vieraillut myymälässä, vaan usein soitti Järvenpäästä. Yleensä hänen vaimonsa, Aino Sibelius kuitenkin tuli omakohtaisesti toimittamaan asiansa Helsingin myymälään.

Ei merkittävien asiakkaiden ja vierailijoiden lista pelkästään suomalaisiin presidentteihin ja taitelijoihin jäänyt, vaan ulkomaisiakin vieraita on Wulffilla nähty. Esimerkiksi vuonna 1968 Tanskan silloinen prinsessa, nykyinen Kuningatar Margrethe II pistäytyi myymälässä.